Quantcast
Channel: Veggie – Metro
Viewing all 16 articles
Browse latest View live

Dagen Zonder Vlees: Keukenkluns kruipt met succes achter het fornuis

$
0
0
Zo’n 72.000 enthousiastelingen hebben zich ingeschreven voor de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees, de klimaatbewuste vastencampagne die woensdag van start is

Dagen Zonder Vlees: Kamikaze-opdracht met tofoe

$
0
0
Zo’n 86.000 enthousiastelingen hebben zich ingeschreven voor de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees, de klimaatbewuste vastencampagne. Ook bij Metro gaan we

Dagen Zonder Vlees: Ieder sliertje, een pleziertje!

$
0
0
Zo’n 89.627 enthousiastelingen hebben zich ingeschreven voor de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees, de klimaatbewuste vastencampagne. Ook bij Metro gaan we

Zo hou je een vegetarisch dieet vol

$
0
0
Of je het nu doet om gezondheidsredenen, voor het milieu of voor de dieren: deze tips zorgen ervoor dat ook jij vlees

Vegetarische light lasagne

$
0
0
Lasagne kan perfect binnen een gezonde levensstijl passen. Het onderstaande recept is een vegetarische ‘light’variant, zonder vlees en zonder loodzware bechamelsaus. Je

Belgen zijn gewonnen voor veggie

$
0
0
Flexitariërs zijn bezig aan een flinke opmars in België. Maar liefst 13% van onze landgenoten laat vlees of vis minstens drie keer per

McDonalds zet in op veggie alternatieven

$
0
0

Fastfoodketen McDonalds breidt zijn aanbod uit met vegetarische alternatieven. Tot voor kort was het moeilijk om vlees- en visvrije gerechten te vinden op de menukaart. Daar komt nu verandering in.

Vegetarische burgerliefhebbers kunnen opgelucht ademhalen. McDonalds introduceert deze week immers vegetarische versies van verschillende producten in al zijn Belgische vestigingen. Zo worden de ‘McChicken’ en een aantal wraps met kip, vervangen door een vegetarische filet. De rest van het gerecht blijft onveranderd, alsook de prijs.

Foto McDonalds

Met het initiatief wil de keten mee met de tijd en wil het bedrijf inspelen op de verwachtingen van zijn klanten. De vleesvervanger wordt gemaakt op basis van magere melk. Veganisten zullen dus op hun honger moeten blijven zitten.

McDonald’s België breidt veggie-assortiment uit

$
0
0

Binnenkort kan elke vegetariër onbezorgd zondigen bij McDonald’s. De fastfoodketen breidt zijn vegetarisch aanbod uit na het succes van de ‘Make it Veggie’-campagne. Klassiekers zoals de Happy Meal en Chicken McNuggets krijgen nu dus een vegetarische equivalent.

De vegetarische burger is in opmars. Recent nog legden supermarkten Delhaize en Albert Heijn de nieuwe Beyond Burger in de rekken en maakte de Impossible Burger zijn intrede in het Amerikaanse assortiment van de fastfoodketen Burger King. Nu springt ook McDonald’s mee op de kar. Vanaf vandaag vind je in de Belgische vestigingen onder andere de Veggie Deluxe, Veggie Nuggets en de McVeggie terug. De vegetarische burger is een zachte gepaneerde filet op basis van zuivel, zeewier en vezels. De nuggets zijn een kleine versie hiervan. Verder worden de vegetarische producten zonder bewaarmiddelen, kleurstoffen of articifiële aroma’s bereid en gefrituurd in een aparte pan in 100% plantaardige olie.

Toenemende vraag

Uit een recente studie van de vzw EVA uit 2018 blijkt dat de helft van de Belgen zijn of haar vleesconsumptie vermindert. Die evolutie ontging ook McDonald’s België niet. De fastfoodketen lanceerde twee jaar geleden het ‘Make It Veggie’-concept waarmee je een veggie versie kon bestellen van sommige McDonald’s-producten. Dat viel in de smaak bij het publiek en door de toenemende vraag besliste de keten volledig in te zetten op veggie. Klassiekers zoals de Chicken McNuggets krijgen zo gezelschap van een vegetarische versie op de menukaart.

Het bericht McDonald’s België breidt veggie-assortiment uit verscheen eerst op Metro.


Dagen Zonder Vlees: Keukenkluns kruipt met succes achter het fornuis

$
0
0

Zo’n 72.000 enthousiastelingen hebben zich ingeschreven voor de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees, de klimaatbewuste vastencampagne die woensdag van start is gegaan. Ook bij Metro gaan we de komende weken veggie. Elke week slooft een van de journalisten zich uit om de rest van de redactie warm te maken voor de vegetarische keuken.

Week 1: Heleen maakt quinoa-pompoensalade

heleen

Ik zal nooit door het leven gaan als een echte keukenprinses, daarvoor heb ik noch het talent, noch het geduld. Telkens als ik achter het fornuis kruip, doe ik daarom een beroep op Vlaanderens bekendste chef, Jeroen Meus. Dat was voor dit experiment niet anders. Ik eet wel vaker vegetarisch omdat ik niet zo verlekkerd ben op vlees.

Voor mij is minder vlees of vis eten dus geen grote uitdaging. Mijn collega’s overtuigen om dat ook te doen, is veel minder eenvoudig. Daarom besluit ik de spits af te bijten met een van mijn favoriete vegetarische gerechten, een warme quinoasalade met geroosterde butternut-pompoen, pittige feta, amandelnoten, olijven, rozijnen en frisse peterselie.

Ik kon ook proberen te experimenteren met nieuwe recepten, maar speelde het liever op veilig en koos voor een gerecht dat ik ken en kan klaarmaken. Bovendien sta ik op de redactie bekend als grote quinoafan, dus vond ik dit de ideale gelegenheid om de liefde voor mijn favoriete ingrediënt te verspreiden.

Veel keukenskills heb je niet nodig om deze warme salade te maken, enkel wat tijd om de keiharde pompoen in kleine blokjes te snijden en te roosteren. Dat is geen gemakkelijke opdracht als je met een strak tijdsschema zit en een hele redactie moet voeden. Kook je voor minder volk, dan kan je de overschot van de pompoen invriezen en heb je de volgende keer minder werk.

Heleen De Bisschop 

Het bericht Dagen Zonder Vlees: Keukenkluns kruipt met succes achter het fornuis verscheen eerst op Metro.

Dagen Zonder Vlees: Kamikaze-opdracht met tofoe

$
0
0

Zo’n 86.000 enthousiastelingen hebben zich ingeschreven voor de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees, de klimaatbewuste vastencampagne. Ook bij Metro gaan we de komende weken veggie. Elke week slooft een van de journalisten zich uit om de rest van de redactie warm te maken voor de vegetarische keuken. 

Week 2: Liesbeth maakt toast champignon met pikant tofoegehakt

groente

Na vorige week geproefd te hebben van de smakelijke quinoa-pompoensalade van Heleen kwam het competitiebeest in mij naar boven. Al grommend en vol trots vertelde hij me dat ik haar moest overtreffen. Maar hoe? Ik besloot iets te doen wat ik zelf tot een jaar geleden onmogelijk achtte: een overheerlijke maaltijd met tofoe op een bord toveren.

Tijdens de vorige editie van DZV – waar ik al zwoegend en zwaar afziend aan heb deelgenomen – heb ik me ingeschreven bij een kookworkshop van vzw EVA. Daar moest ik toastbrood met olijven, champignons, frisse preisaus en pikante tofoe bereiden, en zowel mijn smaakpapillen als ikzelf stonden versteld van het resultaat. Dit leek me dus het ideale gerecht om mijn collega’s onder de neus te schuiven, ware het niet dat ik in al mijn slordigheid het recept verloren was. Ik moest diep in mijn geheugen graven om alle ingrediënten op te vissen en koken zonder recept als vaste leidraad staat voor mij gelijk aan een kamikaze-opdracht, maar uiteindelijk is het me toch gelukt.

Het geheel de dag erna opwarmen voor alle redactieleden was een van een heel ander kaliber. Wie een grote groep moet verwennen en stress wil vermijden, kiest beter een minder gewaagd gerecht.

Door Liesbeth De Corte

Het bericht Dagen Zonder Vlees: Kamikaze-opdracht met tofoe verscheen eerst op Metro.

Dagen Zonder Vlees: Ieder sliertje, een pleziertje!

$
0
0

Zo’n 89.627 enthousiastelingen hebben zich ingeschreven voor de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees, de klimaatbewuste vastencampagne. Ook bij Metro gaan we de komende weken veggie. Elke week slooft een van de journalisten zich uit om de rest van de redactie warm te maken voor de vegetarische keuken. Week 5: Jolien maakt courgetti

Week 5: Jolien maakt courgetti

12562355_10153825250098468_706728898_o

Een nieuwe week, een nieuw recept. Nadat mijn collega’s de voorbije weken heel wat appetijtelijke gerechten op tafel toverden, is het een hele uitdaging om verrassend uit de hoek te komen. Als fervente pastaverslinder koos ik voor courgetti: spaghetti van, jawel, courgettes.

Een eenvoudig, maar smaakvol gerechtje, waamee je eindeloos kan variëren. Bovendien is courgetti een pak gezonder en beter voor de lijn dan gewone pasta. Minder aangenaam is het snijden van de courgettes. Zo moet je twee stuks per persoon rekenen, die in dunne sliertjes versneden moeten worden. Gelukkig kon ik rekenen op mijn trouwe keukenhulp: de Spirelli. Een handige tool waarmee je in een mum van tijd een dikke courgette transformeert in courgetti. Als je niet over een Spirelli beschikt, is dat geen probleem. Gebruik een dunschiller en snijd vervolgens de plakjes courgette verticaal in dunne reepjes. Als je dit gerecht voor een grote groep klaarmaakt, kan je eventueel minder courgetti maken en aanvullen met gekookte spaghetti of capellini.

Bak vervolgens de courgetti kort in een (wok)pan zodat deze nog wat knapperig is. Meng er daarna wat groene of rode pesto door. Rooster intussen een kleine portie pijnboompitjes en strooi ze over de courgetti. Werk af met een handjevol rucola, enkele halfgedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas. Bon appétit!

Jolien Sysmans

Het bericht Dagen Zonder Vlees: Ieder sliertje, een pleziertje! verscheen eerst op Metro.

Zo hou je een vegetarisch dieet vol

$
0
0

Of je het nu doet om gezondheidsredenen, voor het milieu of voor de dieren: deze tips zorgen ervoor dat ook jij vlees kan weerstaan. Zelfs die lonkende bicky burger in het frituur.

Als je weet waarom je het doet, hou je het makkelijker vol. Herhaal die argumenten tegen jezelf als je het moeilijk hebt. Doe je het vooral om gezondheidsredenen? Dan kan je het best op zoek gaan naar voeding met veel gezonde voedingsstoffen en niet per se vleesvervangers. Doe je het voor de dieren en ga je hamburgers en curryworsten heel erg missen? Probeer dan stevige vleesvervangers zoals seitan.

Stop niet uit het niets, ons lichaam reageert niet zo goed op grote veranderingen in één keer. Schrap vlees langzaam uit je menu zodat je lichaam aan de eiwitten uit plantaardige bronnen kan wennen.

Wees voorbereid, neem iets vegetarisch mee als je uitgaat. Op die manier beland je niet in het frituur bij gebrek aan iets anders. Wedden dat je jaloerse blikken krijgt terwijl je geniet van je quinoasalade met kikkererwten en munt?

Zoek leuke veggierestaurants, dan kom je niet terecht in een eettent waar je enkel een salade kan kiezen en krijg je ineens een flinke dosis inspiratie mee naar huis.

Gebruik veel kruiden, niets word je sneller beu dan groenten zonder smaak. Ook geroosterde noten brengen pit in je gerecht.

Think outside the box, elke middag boterhammen met kaas eten, zal snel vervelen. Probeer nieuwe ingrediënten uit voor je lunch zoals tempé, hummus of vergeten groenten. Bovendien is af en toe een eiwitrijke boterham met een dikke laag pindakaas, helemaal niet erg meer nu.

Hou gewoon vol, smaakvoorkeuren veranderen na verloop van tijd dus het wordt echt makkelijker! Herinner jezelf eraan dat je niet alleen vegetarisch bent voor jezelf, je helpt er ook het milieu en de dieren mee. Je mag dus heel trots zijn op jezelf!

Foto Pixabay

Het bericht Zo hou je een vegetarisch dieet vol verscheen eerst op Metro.

Vegetarische light lasagne

$
0
0

Lasagne kan perfect binnen een gezonde levensstijl passen. Het onderstaande recept is een vegetarische ‘light’variant, zonder vlees en zonder loodzware bechamelsaus. Je kan de voedingswaarde nog gunstiger maken door voor volkoren pasta en light mozzarella te opteren. Aan jou de keuze!

Lasagne2_webWat heb je nodig ?
  • 500 gram (volkoren) lasagnevellen
  • 1 grote ui
  • 1 puntpaprika
  • 1 grote wortel
  • 150 gram babyspinazie
  • 500 ml tomatensaus (zie recept)
  • 3 bollen (light) mozarella (+/- 400 gram)
  • Verse basilicum
  • 3 teentjes look
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
 Zo maak je het in 90 minuten
Stap 1

Doe een flinke scheut olijfolie in een kookpot. Snij de ui, paprika en wortel in kleine stukjes en laat ze al roerend een vijftal minuten stoven op een middelmatig vuur. Plet de look en voeg bij de groenten.

Voor de tomatensaus :

Stoof een versnipperde ui en twee geplette teentjes look op een zacht vuur aan in wat olijfolie. Wanneer de uien glazig worden, voeg je twee à drie blikken tomatenblokjes toe. Kruid met peper, zout en fijngehakte groene kruiden naar keuze (oregano, peterselie, basilicum, …). Laat de saus zo lang mogelijk (minstens een uur) en zonder deksel sudderen op het allerlaagste vuur. Mix ter afwerking de saus fijn met een staafmixer, tenzij je graag grove stukken hebt.

Stap 2 

Doe de tomatensaus erbij (hou nog een paar lepels over) en eventueel wat versnipperde basilicumblaadjes. Kruid met peper en zout en laat een twintigtal minuten sudderen op een laag vuur.

Stap 3

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden

Stap 4

Wrijf een ovenschotel in met wat olijfolie. Bedek de bodem met de rest van de tomatensaus en een paar lasagnevellen. Wissel telkens af met een laagje groenten, een laag verbrokkelde mozarella en een handvol rauwe spinazie. Maak zoveel lagen als je schotel diep is of tot je alles hebt opgebruikt. Let wel dat de laatste laag uit mozzarella bestaat.

Lasagne3_web
Stap 5

Dek de schotel af met zilverpapier en laat de lasagne minstens drie kwartier garen in de oven. Laat voor het opdienen een tiental minuten afkoelen.

Ga zelf aan de slag en stuur ons een foto van het resultaat via Instagram met #MetroMeal @metrobelgie

Met dank aan

744px-Siemens-logo_svg

 

Het bericht Vegetarische light lasagne verscheen eerst op Metro.

Belgen zijn gewonnen voor veggie

$
0
0

Flexitariërs zijn bezig aan een flinke opmars in België. Maar liefst 13% van onze landgenoten laat vlees of vis minstens drie keer per week links liggen. Amper 2% is voltijds vegetariër of veganist. 

Ruim een op de zes Vlamingen kiest minstens drie keer per week voor een vegetarische schotel. Daarmee doen we het iets minder goed dan Brusselaars. Daar eet maar liefst 19,5% drie keer of meer per week vegetarisch. Wallonië scoort met 7,8% het slechtst, zo blijkt uit een rondvraag van studiebureau iVox bij 2.200 Belgen.

Mensen die nooit vlees of vis eten, zijn in minder groten getale aanwezig. Amper 2% van de Belgen eet elke dag vegetarisch. In Vlaanderen is dat 3,1% en in Wallonië is het de helft minder: 1,4%. In Brussel is het aantal toegewijde vegetariërs wel verdubbeld naar 1,7%.

Motivatie

De belangrijkste reden waarom Belgen meer kiezen voor een vegetarische hap, is hun gezondheid. Op de tweede plaats komt de bezorgdheid om het milieu en het klimaat. Een derde factor is dierenwelzijn, samen met het plezier van nieuwe smaken en gerechten te ontdekken. Wat ons vooral tegenhoudt, is desinteresse, de vrees voor de smaak en het prijskaartje van een veggie maaltijd.

Foto Pexels

Het bericht Belgen zijn gewonnen voor veggie verscheen eerst op Metro.

McDonalds zet in op veggie alternatieven

$
0
0

Fastfoodketen McDonalds breidt zijn aanbod uit met vegetarische alternatieven. Tot voor kort was het moeilijk om vlees- en visvrije gerechten te vinden op de menukaart. Daar komt nu verandering in.

Vegetarische burgerliefhebbers kunnen opgelucht ademhalen. McDonalds introduceert deze week immers vegetarische versies van verschillende producten in al zijn Belgische vestigingen. Zo worden de ‘McChicken’ en een aantal wraps met kip, vervangen door een vegetarische filet. De rest van het gerecht blijft onveranderd, alsook de prijs.

Foto McDonalds

Met het initiatief wil de keten mee met de tijd en wil het bedrijf inspelen op de verwachtingen van zijn klanten. De vleesvervanger wordt gemaakt op basis van magere melk. Veganisten zullen dus op hun honger moeten blijven zitten.

Het bericht McDonalds zet in op veggie alternatieven verscheen eerst op Metro.


McDonald’s België breidt veggie-assortiment uit

$
0
0

Binnenkort kan elke vegetariër onbezorgd zondigen bij McDonald’s. De fastfoodketen breidt zijn vegetarisch aanbod uit na het succes van de ‘Make it Veggie’-campagne. Klassiekers zoals de Happy Meal en Chicken McNuggets krijgen nu dus een vegetarische equivalent.

De vegetarische burger is in opmars. Recent nog legden supermarkten Delhaize en Albert Heijn de nieuwe Beyond Burger in de rekken en maakte de Impossible Burger zijn intrede in het Amerikaanse assortiment van de fastfoodketen Burger King. Nu springt ook McDonald’s mee op de kar. Vanaf vandaag vind je in de Belgische vestigingen onder andere de Veggie Deluxe, Veggie Nuggets en de McVeggie terug. De vegetarische burger is een zachte gepaneerde filet op basis van zuivel, zeewier en vezels. De nuggets zijn een kleine versie hiervan. Verder worden de vegetarische producten zonder bewaarmiddelen, kleurstoffen of articifiële aroma’s bereid en gefrituurd in een aparte pan in 100% plantaardige olie.

Toenemende vraag

Uit een recente studie van de vzw EVA uit 2018 blijkt dat de helft van de Belgen zijn of haar vleesconsumptie vermindert. Die evolutie ontging ook McDonald’s België niet. De fastfoodketen lanceerde twee jaar geleden het ‘Make It Veggie’-concept waarmee je een veggie versie kon bestellen van sommige McDonald’s-producten. Dat viel in de smaak bij het publiek en door de toenemende vraag besliste de keten volledig in te zetten op veggie. Klassiekers zoals de Chicken McNuggets krijgen zo gezelschap van een vegetarische versie op de menukaart.

Het bericht McDonald’s België breidt veggie-assortiment uit verscheen eerst op Metro.

Viewing all 16 articles
Browse latest View live


Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.